V bitvě vodáren a baličů vody to takhle naposledy schytala obyčejná kohoutková voda. Minulý týden jsem na podobnou situaci narazil u másla. ČTK vydalo velmi šikovně zakuklený materiál, po jehož přečtení je vám jasně naznačeno, že máslo = ucpané cévy, infarkt, smrt a že řešení je naštěstí hned po ruce — margarín s máslovou příchutí.

Kdo článek zpracoval, nebo z jaké tiskové zprávy vyšel, nedohledáte. Účel je ale jasný na první pohled. Možná byste se divili, že to nefunguje, nebo že se to dál nešíří. Když z toho ale další média slepí vlastní výtvory, nákaza se šíří dál.

Pokud se navíc podíváte do minulosti, uvidíte podobných článků, kde se vytváří primitivní polarita máslo vs. tuky, ještě více. Občas se dokonce mihne i nějaký ten název produktu a co je nejvtipnější — citované mluvicí hlavy jsou vesměs ve stejném složení.

Kamaráda Pavla Kočičku z Ekonomu tohle umělé a zjednodušené interpretování tuků v jídle už také moc nebavilo, a tak vyhledal jednoho z nestranných odborníků (snad alespoň s 99% jistotou, kdyby ne, tak už mě klepne) a požádal ho o několik vyjasnění. Jeho text tady dávám v plném znění.

I když si ale na pomoc vezmete výživáře a odborníka na tuky, stále vám do skládanky chybí klíčové kousky — správná míra a souvislosti.

Můžete třeba stokrát vybírat správný olej na smažení, to nejlepší máslo do pečení a donekonečna rozebírat podíl jednotlivých tuků, pokud ale nemáte správné návyky, stejně vám to moc nepomůže. Stačí do jídelníčku pustit příliš mnoho polotovarů a průmyslově opracovaných potravin a rázem může být všechno jinak. Ve spoustě potravin, které si nepřipravujete sami doma, totiž velmi snadno ztrácíte kontrolu nad jejich přesným složením.

Jindy to zase komplikují vaše samotné zvyklosti. Kolik potřebujete sníst masa? Vaříte doma? Jak často smažíte a pečete? V jakém kontextu a v jaké kvalitě si dopřáváte lahůdky, cukrovinky a uzeniny? Když to všechno sečtete, jsou pro vás tyto proměnné mnohem důležitější než to, jestli do nákupního košíku nakonec hodíte olivový olej, máslo nebo margarín.

Tohle už ale od výrobců tuků moc neuslyšíte. Čím více se dá pro ně jídlo zredukovat do krabičky s potiskem, tím lépe. Pro vás ale rozhodně ne…

Aktualizace

Doplňuji o vyjádření Jiřího Majstra z ČTK.

Cuketkův originální blog najdete zde.